Кои са основните форми на кетъринг?

Всяка от основните форми на кетъринг ( приготвяне на ястия; обслужване и готвене на място и куриерска доставка до определени заведения по договор) включва редица специални форми:

1.Предоставяне на кетъринг услуги за събитие или събитие, наречено time catering. Подобни услуги са резултат от краткосрочен, еднократен договор. Те осигуряват всичко необходимо за корпоративни партита, тържества, изложби, конференции.

2.Обслужване на предприятия, отдалечени от заведения за обществено хранене на договорна основа в съответствие със сключени договори. Такава доставка на офис обяди се нарича кетъринг на място.

3.Осигуряване на храна за служители и пътници на транспортни линии от всякакъв формат, наречен транспортен кетъринг.

4.Производство на храни и продажба на ястия с доставка до клиента или „за износ“. Услугата за доставка може да бъде част от компания или да си сътрудничи като отделно предприятие. Този вид кетъринг се нарича кулинарен.

В зависимост от клиентелата, кетърингът може да бъде масова или VIP-услуга, предоставяна за отделно лице или група хора под формата на обслужване от висок клас и „висока“ кухня.

Кетърингът се осигурява от работната база на централното предприятие и доставката на готови продукти с обслужване на клиенти извън обекта на отдалечени места. Освен това кетърингът осигурява работа на територията, избрана от клиента. В същото време производството на ястия се установява директно на място, използвайки технологии, адаптирани към мобилна промяна на местоположението.

Формати на кетъринг услугите

Основите на кетъринга са правилата за провеждане на масови празници на Запад. Тъй като тази форма на обслужване започна да се оформя у нас едва през 90-те години, най-практичният начин да изберете е да се обърнете към добре познати форми на организиране на празници.

Те включват:

Кафе пауза. Ако клиентът организира конференция, обучение или семинар, няма да е възможно да прекарате целия ден в задушна стая без почивка. В такива случаи се поръчва кафе пауза от кетъринг компания. Тази услуга създава условия за организиране на лека закуска за гостите, което позволява на участниците да се отпуснат, да подредят мислите си и да се отпуснат преди нов акт на действие. Менюто за кафе пауза включва леки ястия (кафе, сокове, чайове, кифлички, кроасани, бисквити, сандвичи).

Бюфетът е по -официален формат. Използва се за презентации, изложби и други подобни събития. Менюто на шведска маса има разширен асортимент, а ястията са подредени по такъв начин, че всеки гост избира храната, която харесва, и я поставя на чиния самостоятелно. При подготовката на бюфет маса се изискват повече усилия, отколкото в предишния формат. Работата ще бъде повлияна както от мащаба на дейността, така и от целта на закуската. В малките стаи бюфет не изисква подреждане на маси. Ако в стаята има достатъчно място за инсталиране на дивани, служителите на компанията ще се възползват от шанса. Организацията на такива кътчета ще създаде уют и удобство за гостите.

Кои са основните форми на кетъринг